Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΥ

Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υπόθεση συλλογική, είναι υπόθεση που απαιτεί κόπους και θυσίες , μόχθο, μεράκι και αγάπη για να μπορέσει να επιτευχθεί και να συγκεντρώσει κοντά της όλους εκείνους που αγνοούν , αλλά θέλουν να μάθουν , να γνωρίσουν τις ρίζες τους, να συλλέξουν πληροφορίες για την ζωή των κατοίκων τα προηγούμενα χρόνια και να αφουγκραστούν τον τόπο τους αγγίζοντας και βλέποντας.
Μια τέτοια προσπάθεια ξεκίνησε το Μάρτιο του 2007 στον Πολυπόταμο από τους δασκάλους , το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και πολλούς κατοίκους του χωριού, μια προσπάθεια δημιουργίας μιας λαογραφικής συλλογής, που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα πολύτιμα αντικείμενα, δημιουργήματα πολιτισμού, χνάρια του παρελθόντος μέσα από την οποία γίνεται ανάδειξη και ταυτόχρονα αποτύπωση της ιστορίας και της παράδοσης της περιοχής.

Τα υλικά συγκεντρώθηκαν χάρη στην αγάπη που έδειξαν οι κάτοικοι του χωριού γιατί ακόμη και για το Μουσείο δύσκολα τα αποχωρίζονταν, η ελπίδα όμως ότι θα τα έβλεπαν σε ένα όμορφο χώρο να τα θαυμάζουν, να τα αγγίζουν και να μαθαίνουν από αυτά οι νεότεροι τους οδήγησε να τα αποχωριστούν . Υλικά συγκεντρωμένα ένα προς ένα, από σπίτι σε σπίτι, από πόρτα σε πόρτα, από κάτοικο σε κάτοικο.
Το ενδιαφέρον της Λαογραφικής Συλλογής μας επικεντρώθηκε σε ότι αφορά την περιοχή μας, συγκεντρώνοντας υλικό κυρίως από τις αγροτικές δραστηριότητες της υπαίθρου οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ζωή κι εξέλιξη της περιοχής.
Το υλικό αυτό αποτελείται από εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα της λαϊκής κατοικίας και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μέσα μεταφοράς καθώς επίσης και εργαστήρια στα οποία γινόταν η επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, η παραγωγή χρηστικών αντικειμένων και κάθε είδους εργόχειρα.
Το υλικό είναι κατανεμημένο κατά ενότητες οι οποίες περιγράφονται ακολούθως, προκειμένου να είναι επισκέψιμες από τους συμπολίτες μας και να έχουν παιδευτικό χαρακτήρα για τους μαθητές, τους επισκέπτες ακόμη και τους ερευνητές.
• Στον πρώτο όροφο βρίσκεται μια μικρή νομισματική συλλογή με παλιά χαρτονομίσματα και κέρματα.
• Στις σκάλες για το δεύτερο όροφο συναντάμε ένα ζωγραφισμένο μπαούλο με τα προικιά και τη στολισμένη νύφη με την παραδοσιακή φορεσιά Πολυποτάμου .
• Η αναπαράσταση μιας παλιάς σχολικής αίθουσας με τα θρανία αλλά και το συσσίτιο προκαλούν μεγάλη συγκίνηση ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους επισκέπτες.
• Στη ενότητα που αναφέρεται στην κατοικία υπάρχουν αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τον τρόπο φωτισμού, το μαγείρεμα, τη φύλαξη και τη διατήρηση των τροφίμων και των οικιακών σκευών, ενώ εκτίθενται τα έπιπλα της κατοικίας (σοφράς, ντουλάπια, σκαμνιά κ.λπ.).
• Στην ενότητα των μέσων μεταφοράς αντιπροσωπεύονται οι τρόποι μετακίνησης των ανθρώπων και μεταφοράς των προϊόντων τους.
• Στην ενότητα της παρασκευής του ψωμιού παρουσιάζονται όλα τα αντικείμενα που χρειάζονται κατά τη διαδικασία της παραγωγής του ψωμιού με το ζυμωτήρι, τις πινακωτές, τα σκαφίδια. κ.α.
• Στην ενότητα της γεωργίας έχουμε συγκεντρώσει πολλά γεωργικά εργαλεία όπως άροτρα χορτοδετικές μηχανές, δικράνια και τα εργαλεία σταριού.
• Στην αμπελουργία έχουμε την ενότητα με τα μέσα αποθήκευσης του κρασιού .
• Ακολουθεί η ενότητα της κτηνοτροφίας με την καλύβα του τσομπάνη με τα μέσα και τον εξοπλισμό του (γκλίτσες, κάπες,) και τα σκεύη για τα γαλακτοκομικά προϊόντα (μπρακάτσι, καρδάρες, γκιούμια κ. α.).
• Στην ενότητα της υφαντικής υπάρχουν όλα τα εργαλεία επεξεργασίας μαλλιού και της παραγωγής του νήματος (λανάρια, ρόκες κ.ά.) αλλά και τα μέσα της υφαντικής με τον αργαλειό και τα υφαντά. Υπάρχει και μια ραπτομηχανή αλλά και σίδερα σιδερώματος με κάρβουνο.
• Τέλος παρουσιάζονται διάφορα παραδοσιακά επαγγέλματα (τσαγκάρη, μελισσοκόμου , χτίστη, ξυλοκόπου, κ.λπ.).

Όλο αυτό το εκθεσιακό υλικό καθώς επίσης η βιβλιοθήκη με τα παλιά βιβλία και το φωτογραφικό αρχείο που έχουμε συγκεντρώσει έχουν ως σκοπό να εκπληρώνουν τον προορισμό τους, σύμφωνα με τη σύγχρονη μουσειολογία, που είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, όντας ταυτοχρόνως και κέντρο παιδείας και δημιουργίας.

Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολυποτάμου είναι μια αποκάλυψη. Αποκάλυψη χρόνων, συνηθειών, τρόπου ζωής, παραδόσεων, αποκάλυψη της δημιουργίας εκείνων των ανθρώπων εκείνων των χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου