Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΑΝΤΡΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΡΑΤΕΡΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η αντρική ενδυμασία του Κρατερού όπως και των άλλων γειτονικών χωριών, αποτελείται από λίγα και απλά ρούχα με βασικά χρώματα, το άσπρο και το μαύρο. Άσπρη είναι η εσωτερική μάλλινη φανέλα με κοντό μανίκι ή αμάνικη και με κόψιμο στο λαιμό.
Άσπρο είναι και το πουκάμισο με άνοιγμα V στο λαιμό, το μάκρος του φτάνει ως τη μέση. Τα μανίκια είναι αρκετά φαρδιά και πτυχωτά. Ο λαιμός του είναι όρθιος παπαδίστικος και στην καλή φορεσιά κεντημένος με ασπροκέντημα.
Το σώβρακο είναι άσπρο βαμβακερό με μπατζάκια ως τον αστράγαλο. Το χειμώνα φορούσαν κάλτσες άσπρες ή μαύρες ως το γόνατο, τα τσουράπια και μακριά άσπρη ή μαύρη σκέλη, (τις γκέτες) από σαγιάκι, που έμοιαζε με παντελόνι και την έδεναν στην μέση με κορδόνι. Από επάνω φορούσαν αμάνικο γιλέκο (γκιουρδία) που κούμπωνε με κόψες ή κουμπιά και το χειμώνα μαύρο ντουλαμά, δηλαδή μακρύτερη γκιουρδία.
Στα χέρια φορούσαν πλεκτά χειρόκτια, άσπρα ή ριγωτά. Στα πόδια φορούσαν γουρουνοτσάρουχα ή ξυλοπάπουτσα. Στο κεφάλι φορούσαν το κέτσε κάτι σαν καλπάκι (φέσι) ή μπερέ με γουνάκι.
Οι άντρες έβγαλαν πιο γρήγορα τις ενδυμασίες τους από τις γυναίκες, και αυτό φαίνεται στις οικογενειακές φωτογραφίες.

1 σχόλιο: