Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η παραδοσιακή φορεσιά των Ψαράδων Φλώρινας

Σ' αυτό το χωριό που βρίσκεται στην περιοχή της λίμνης Πρέσπας
και η ανδρική και η γυναικεία φορεσιά χαρακτηρίζονται από τα σκούρα χρώματα τους.
Οι γυναίκες φορούσαν πρώτα ένα είδος φανέλας που ήταν μάλλινη, υφαντή και είχε λευκά ή μαύρα μανίκια. Μετά φορούσαν το πουκάμισο που ήταν λευκό, μακρύ (έφτανε λίγο πιο πάνω από την ποδοκνημική άρθρωση και είχε δαντελωτή πλέξη στον ποδόγυρο. Στο στήθος είχε σχίσιμο σε σχήμα V (βε), μισό γιακά και κοντά μανίκια για να φαίνεται από τους αγκώνες και κάτω, η φανέλα. Μέσα από το σχίσιμο πρόβαλε το επιστήθιο που ήταν μάλλινο ή βελούδινο σε σκούρα χρώματα και είχε δαντέλα γύρω στο λαιμό. Ακολουθούσε η «κιουρντία», που ήταν ένα μαύρο μάλλινο πανωφόρι με φαρδιά μανίκια τα οποία γύριζαν πάνω από τους αγκώνες γύρω στους 10 πόντους. H «κιουρντία» έφτανε λίγο πάνω από τα γόνατα αφήνοντας ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πουκάμισου. Οι παρυφές της «κιουρντίας» ήταν στολισμένες με πολύχρωμα κεντήματα.

Τέλος φορούσαν από πάνω το «γιλέκι» που ήταν αμάνικο από μαύρο σαγιάκι. Αυτό συνήθως ήταν στολισμένο με μαύρη ή καφέ γούνα ή με μάλλινα κρόσσια. Στη μέση, έδεναν φαρδύ ζωνάρι που είχε περίπου 8 μέτρα μήκος. Το χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από το ζωνάρι τύλιγαν ένα μάλλινο «κορδόνι» με πολύ προσοχή σε παράλληλες σειρές. Κάτω από το κορδόνι έδεναν την ποδιά που ήταν υφαντή μάλλινη σε μαύρο χρώμα και είχε λίγα κεντήματα με στάμπες από λουλούδια. Στη μέση περνούσαν αργυρές πόρπες ή χειροποίητες ζώνες με πετράδια.
Στο κεφάλι φορούσαν μαντήλια συνήθως «αγοραστά» σε διάφορα χρώματα με σταμπωτά λουλούδια. Οι κάλτσες ήταν μάλλινες, μαύρες, υφαντές αλλά τα παπούτσια ήταν «αγοραστά».
H ανδρική φορεσιά έχει και αυτή αρκετές ιδιαιτερότητες. Το πουκάμισο ήταν άσπρο από μάλλινο υφαντό με μακριά φαρδιά μανίκια που κούμπωναν στους καρπούς. Οι περισκελίδες (μπατζάκια) ήταν μαύρες σ' αντίθεση με την φορεσιά των Αλώνων - Μπουφίου. Τέλος το σεγκούνι που ήταν από μαύρο σαγιάκι κούμπωνε σταυρωτά στο στήθος και είχε σχίσιμο
μπροστά. Στολιζόταν με κεντήματα και φούντες στο στήθος. Στη μέση έδεναν φαρδύ ζωνάρι από μαύρο μάλλινο υφαντό ύφασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου