Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Παραδοσιακά παιχνίδια της περιοχής Αμυνταίου Φλώρινας

Τσαλίκι ή τσιλίκι
Το παιχνίδι αυτό είναι αρχαιότατο και λεγόταν κυνδαλισμός ή πασσαλισμός (Απ' όπου και η παροιμία «Πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται»). Παίζεται σε πολλές παραλλαγές και είναι διαδεδομένο σ’ όλη την Ελλάδα.
Τα παιδιά χάραζαν έναν κύκλο στο χώμα. Αφού όριζαν ποιος θα ρίξει πρώτος του έδιναν δύο ξύλα: ένα μεγάλο, 6α εκ. και ένα μικρό, 20εκ. περίπου. Το παιδί κρατώντας το μικρό ξύλο με το ένα χέρι ψηλά το χτυπούσε με το μεγάλο ξύλο από το κέντρο του κύκλου. Τα υπόλοιπα παιδιά περίμεναν έξω από τον κύκλο. Αν το μικρό ξύλο έπεφτε κάτω, ο παίκτης είχε το δικαίωμα να το χτυπήσει ψηλά και όσο αυτό ήταν στον αέρα να το ξαναχτυπήσει για να βγει από τον κύκλο. Είχε δικαίωμα να το κάνει αυτό τρεις φορές. Αν δεν το πετύχαινε, καιγόταν και τη θέση του την έπαιρνε άλλος.
Αν το ξύλο έβγαινε από το κύκλο, αλλά, ενώ ήταν στον αέρα, το έπιανε ένα από τα παιδιά, που περίμεναν έξω από το κύκλο, αυτός έπαιρνε και την θέση του προηγουμένου.
Αντίθετα, όταν το μικρό ξύλο έπεφτε στο έδαφος, έξω από τον κύκλο χωρίς να το πιάσει κανείς, μετρούσαν την απόσταση με βήματα και παίρνανε ισάριθμους πόντους.
Νικητής ήταν ο παίκτης που θα συγκέντρωνε τους περισσότερους πόντους.
Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας, Τμήμα Α5, Γυμνασίου Αμυνταίου, Σχ. έτος 1999-2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου